Despre asociatie

Fotografia mea
In 2010 am adus Asociatia Oameni Pentru Arta la Dealu Frumos,in efortul de a transforma centrul civic al satului in bine,de a initia proiecte privind educatia si sensibilizarea copiilor,dar si a populatiei spre patrimoniu, de a sprijini proiectele Centrului de Studii in Arhitectura Vernaculara de aici(Aici insa,nu aude nimeni).

luni, 18 aprilie 2011

Vacanta la DEALU FRUMOS(SCHONBERG)


    Dragi studenti arhitecti si artisti plastici,stim cu totii ca,,primii sapte sunt mai grei pana intri-n anul trei",dar....totusi,daca nu va petreceti vacanta in Hawai,Miami,Filipine,Polul Nord,Polul Sud, Polul Est,Polul Vest,  ,VA INVITAM,INTRE 24-31 IULIE(2011) LA DEALU FRUMOS :

 Vara asta incercam o reteta noua!

 De aceasta data secretul sta in faptul ca se prepara exclusiv vara intre 24 si 31 iulie, nici la “sat”, nici la “oras”, fix in centrul tarii, la Dealu Frumos din Sibiu sub supravegherea atenta a arhitectului Adrian Arama.

 Mai avem nevoie de 15 studenti de la oricare dintre Facultatile de Arhitectura si Arte din tara, pe care sa ii grupam in portii egale de cate 3 si gata! Atentie insa, ca sa iasa bine fiecare portie trebuie sa contina neaparat si arhitecti, si artisti si trebuie preparata pana pe 21 mai.

Ca sa poti savura reteta este nevoie sa citesti regulametul la rece (http://www.arhitext.com/evenimente/trans-arhitecturi/) si sa pregatesti bine, bine toate materialele necesare prevazute acolo!


             Deci,daca mai stati pe ganduri,sau v-ati hotarat...:


TRANS-ARHITECTURI
Atelier (şcoală de vară),
Dealu Frumos (jud. Sibiu)
24-31 iulie 2011


Organizator: Fundaţia Arhitext design
Parteneri: Nemetschek, Centrul de Studii în Arhitectura Vernaculară, Dealu Frumos, Sibiu
Temă eveniment: Adrian Aramă


Trans-arhitecturi: arhitecturi transhumante între „sat” şi „oraş” (urban?), între un timp revolut resimţit cu nostalgie ca pierdere irecuperabilă şi un timp terifiant ca implozie şi explozie a oricăror repere existenţiale naturale şi fireşti compactate în virtualul unui viitor proxim mecanic, agresate tehno-logic şi cibernetic într-un „sistem” post-uman în care omul devine din fiinţă (suflet) doar trup (cip).
Tranhumanţa ca simetrie existenţială a unei stabilităţi definită prin pendularea sezonieră între deal şi vale, între vară şi iarnă, între zi şi noapte, între veghe şi vis,... între viaţă şi veşnicii, dar permanent înlăuntrul aceloraşi valori, aceloraşi zări şi orizonturi care-i certifică popasului lumesc locul stabil sub ceruri. Transarhitecturi ca pendulare între "sat" şi „oraş” în sensul rămânerii la acel echilibru dintre om şi natură pe care timpurile actuale l-au pus tot mai mult sub semnul incertitudinii.
Dealu-i căuc de humă / Casa-i căuc de cer / Pasărea-i urma privirilor netrezite / Rodită-n zările ce nu pier.
Căucul (a se vedea C. Brâncuşi) e jumătatea posibil de umplut cu timp omenesc a cerului, jumătatea mai de jos a lui în care gândul omului, gând limpezit în lumina bunătăţii îi revelează acestuia rostul nevoinţei lui pământene. Căucul este, înainte de a fi ceva anume, casă pentru suflet, suficienţă blând rotunjită a unei locuiri frumoase, umilinţă senină şi surâzătoare prin care omul rămâne sau se întoarce la simplitatea unei vieţi transfigurată-n sacralitatea discretă a înveşnicirii neştiute.
Asadar, la Dealu Frumos, vom vedea seminţe de arhitectură (de case) rodite şi rost(u)ite din joacă:
Casă pentru nimeni şi oricând / nicicând; Casă pentru nimic şi oriunde / niciunde; Casa ca amnezie a vreunei „funcţiuni” rostită anume, proiect utopic pentru o casă inutilă; Intenţie de învecinare a cuvântului împuţinat în linişte cu gestul lucrării lui limpezită în neînţeles; „În timp ce toate (Fiinţele) se avântă în fire, contemplu neclintit Întoarcerea” Lao Tzî; modele posibile pentru locul uitat al învecinării omului cu lumea; Neterminări, neînceperi, modele efemere pentru locuirea omului periferic, întoarcerea întamplătoare în meşteşugirea anonimă a casei fără vreun nume ştiut dinainte; Locuiri de(din) hârtie; Locuiri de(din) pământ; Locuiri de(din) ape; Locuiri de(din) lumină; Locuiri de(din) vânt; Locuiri de(din) iubire; Geomanţii afective sau incursiune în gândul curat al casei bune - al omului bun; În loc de clarificare, înceţoşare, adâncire, uitare; În loc de concentrare, dispersie, difuzie, împrăştiere; În loc de certificare, ne-siguranţă, ne-cunoaştere, dezvăţare; În loc de legiferare, delicvenţa celui rămas (întors) în vârsta senină a minunării; Dealu Frumos, casa frumoasă, gândul frumos; veşnicia ca timp transfigurat al locuirii omeneşti păstrată-n firesc.
notă: casă = termen generic, stare considerată mai mult la periferia fragilă a unui înţeles poetic decât în miezul unei utilizări prozaice şi utilităţi stringent-palpabile (verificabilă = demonstrabilă).
Obiectiv general:
Interacţionarea specialiştilor din domeniul artei cu cei din domeniul arhitecturii.
Obiective specifice:
Promovarea arhitecturii ca domeniu al culturii.
Susţinerea arhitecturii ca act de creaţie artistică.
Promovarea avantajelor conţinute de colaborarea dintre arhitecţi şi specialişti din domenii conexe arhitecturii (cu precădere aici, arta) în ceea ce priveşte realizarea unui proiect.
Rezultate aşteptate:
5 obiecte/instalaţii pe tema Trans-arhitecturi realizate de cele 5 echipe de studenţi în urma atelierului.
Coagularea unor echipe de studenţi arhitecţi-studenţi artişti care să funcţioneze pe viitor şi înafara atelierului.
Conştientizarea nevoii de interdisciplinaritate în vederea obţinerii unui produs final de o calitate superioară.
Pregătirea evenimentului:
Lansarea unui concurs de idei (proiecte) pe tema Trans-arhitecturi în urma căruia să se selecteze participanţii la atelier. Concursul va fi lansat la final de martie şi studenţii de la Arhitectură şi de la Arte se vor putea înscrie până la final de mai.
Câştigătorilor li se va asigura transportul şi cazarea pe tot parcursul atelierului.
Eveniment propriu zis:
24 iulie
- transport, cazare şi primire invitaţi
- formare echipe studenţi - 5 echipe de studenţi de câte 3 persoane (2 de la arhitectură + 1 arte)
- prezentarea fiecărui participant
25-30 iulie
- lucru propriu-zis în echipe cu materialele locului şi cele puse la dispoziţie pentru punerea în practică a ideii de "trans-arhitecturi", "materiale neconvenţionale" (forme, materii imprumutate conjunctural sitului).
- discuţii informale despre evoluţia proiectelor între coordonatorii de atelier, asistenţi, membrii echipei şi public, la finalul fiecărei zile
- training gratuit (zilnic) din partea Nemetschek pentru realizarea în ALLPLAN a planşelor de prezentare a proiectelor realizate efectiv în cadrul atelierului
- realizarea unor obiecte, instalaţii la finalul atelierului şi expunerea lor
- proiecţii filme de arhitectură şi artă la fiecare două seri şi discuţii pe baza lor
- filmarea întregului eveniment
29 iulie
- 5 o'clock Arhitext (masă rotunda în 2 sesiuni de discuţii) cu tema arhitectural-urbanistică "Trasee regulatoare"
- Posibili invitaţi să participe: Adrian Aramă, Ioan Andreescu, Mihai Baba, Mihaela Bidilică, Sabin Borş, Dinu Dumbrăvician, Vlad Gaivoronschi, Bogdan Ghiu, Cristina Matei, Adrian Mihalache, Mihai Pienescu, Rudolf Poledna, Miruna Stroe, Camelia Sisak, Arpad Zachi.
31 iulie
- discuţii pe baza celor rezultate în urma atelierului cu invitaţii de la 5 o'clock, coordonatorii de atelier, asistenţii şi membrii echipelor.
- plecare de la cazare, transport către domicilii 

Detalii pe www.arhitext.com secţiunea Evenimente.




                               
     DAR, A T E N T I U N E, NATIUNE, pentru asta.....CITESTE REGULAMENTUL !!!!!!!!!!!!!!

Concurs TRANS-ARHITECTURI
pentru participare în cadrul
Atelierului Trans-arhitecturi
din 24-31 iulie 2011


Organizator: Fundaţia Arhitext design
Locaţie atelier: Centrul de Studii în Arhitectură Vernaculară de la Dealu Frumos, Sibiu

Tema


Atelierul porneşte de la conceptul TRANS-ARHITECTURI şi îşi propune să o materializeze prin crearea unor structuri / obiecte / instalaţii, care ar putea îndeplini sau nu diverse funcţii, ar putea deveni obiecte semnal, ar vorbi despre istorii uitate sau inventate, etc. Materialele care vor fi folosite la realizarea structurilor vor fi cu precădere "materiale neconvenţionale" (forme, materii împrumutate conjunctural din cadrul sitului).
Eligibilitate: la concurs pot participa studenţii de la toate facultăţile de arhitectură şi urbanism si de la facultăţile de artă din ţară. Se poate participa atât în mod individual cât şi în echipe de câte 3 - fiecare echipă înscrisă în concurs trebuie să includă obligatoriu cel puţin un student de la: arhitectură şi urbanism şi cel puţin un student de la facultăţile de artă din ţară.
Materialele solicitate sunt:
Planşa de concurs: format A3 (297 mm x 420 mm), faţă sau faţă-verso, .pdf sau .jpg. Pe lângă elementele grafice prin care veţi transmite ideea voastră, planşa va purta obligatoriu un motto ca semn distinctiv. Nu includeţi numele în această planşă pentru a asigura transparenţa procesului de selecţie.
Text de prezentare a proiectului format word, maximum 3000 de caractere (inclusiv spaţii). Poate fi inclus total sau parţial şi în planşa de concurs dacă doriţi, dar trebuie predat şi separat în format word.
Formularul tip de înscriere în concurs este obligatoriu să însoţească celelalte materiale şi să fie completat în întregime.
O copie a legitimaţiei sau carnetului de student vizat pe anul şcolar în curs, sau a altui document prin care să dovediţi că sunteţi înscrişi la cursurile unei facultăţi din cele eligibile pentru concurs.
Înscriere: Puneţi toate materialele solicitate într-o arhivă .zip sau .rar, care să nu depăsească 5MB. Denumiţi această arhivă după cum urmează: nume.prenume_TRANS-ARHITECTURI2011 (în cazul participanţilor individuali) sau numeechipa_ TRANS-ARHITECTURI2011 (în cazul echipelor). Trimiteţi arhiva pe adresa de e-mail arhitext_redactie@b.astral.ro .

Termen limită înscriere: 22 mai 2011

Se vor selecta 15 studenţi (câştigătorii concursului) care vor fi anunţaţi până pe data de 1 iunie 2011 atât pe site-ul www.arhitext.com cât şi personal prin e-mail.

De ce să participaţi:

Cei 15 studenţi câştigători vor forma cele 5 echipe participante la Atelierul Trans-arhitecturi din 24-31 iulie, de la Dealu Frumos, unde Adrian Aramă împreuna cu asistenţii săi vor îndruma echipele în realizarea efectivă a unor instalaţii, obiecte care vor rezulta în urma schimbului de idei şi coagulării echipelor. Astfel câştigătorii vor avea ocazia să lucreze şi interacţioneze cu profesori şi asistenţi de la facultăţile de specialitate din ţară, să colaboreze în echipe interdisciplinare şi să lucreze efectiv cu materiale pentru punerea în practica a ideii lor. Câştigătorilor li se va asigura transportul şi cazarea pe tot parcursul atelierului. În urma trainingului oferit de Nemetschek ei vor realiza planşele de prezentare a proiectului lor care vor fi constitui Expoziţia Trans-arhitecturi care va fi prezentată atât la Dealu Frumos în cadrul unor evenimente viitoare cât şi în cadrul Festivalului Internaţional Arhitext Fluenţe de la Timişoara, 7-9 octombrie 2011.
Validare: În cazul în care nu primiţi în termen de 24 de ore confirmarea de primirea a materialului trimis, retrimiteţi e-mailul sau contactaţi-ne telefonic. Organizatorii nu îşi asumă responsabilitatea pentru e-mailurile care nu au primit confirmarea de primire din partea redacţiei.
Jurizare - criteriile de jurizare a lucrărilor care vor fi luate in calcul sunt:
     - Indeplinirea cerinteelor mai sus mentionate;
     - Relevanţa în raport cu tema propusă ;
     - Calitatea grafică şi calitatea ideii pe care o susţine ;
     - Coerenţa discursului ideii / proiectului înscrise în concurs  
-
Juriu:
Adrian Aramă - doctor în arte, cadru didactic la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism din Cluj-Napoca, la disciplinele: Studiul formei, Proiectare de arhitectură, Psihologia formei, membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici din România / Filiala Cluj, secţia grafică, participant la expoziţii colective de artă în ţară şi străinătate, participant la tabere de creaţie organizate de UAP.
Arpad Zachi – arhitect, redactor-şef al revistei "Arhitext" şi co-fondator al revistei, profesor la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" din Bucureşti, urbanist practicant în cadrul frimei Urban Design, Bucureşti.
Livia Ivanovici – student arhitect, redactor al revistei "Arhitext", curator pentru două expoziţii naţionale de arhitectură organizate de Fundaţia Arhitext design; a colaborat cu Studio Basar şi curatorul Alina Şerban la realizarea Pavilionului României pentru cea de-a 53-a ediţie a Bienalei de Artă de la Veneţia.
Mălina Conţu – istoric de artă, senior editor al revistei "Arhitext", profesor asociat în cadrul Universităţii Bucureşti, Departamentul de Istoria Artei şi al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu", Bucureşti, Departamentul Teorie, curator la Muzeul Naţional de Artă al României, departamentul Artă Europeană.
Elena Tărcuţă – specialist comunicare şi relaţii publice, expert în consultanţă comunicaţională şi de Relaţii Publice, consilier social, consultant cercetare şi analiză socială, masterand Managementul Proiectelor din cadrul SNSPA, specialist marketing al Fundaţiei Arhitext design, responsabil de Concursul Îndrăzneşte! iniţiat şi derulat de Fundaţia Arhitext design.
Informaţii suplimentare legate de temă şi programul Atelierului de la Dealu Frumos puteţi găsi pe www.arhitext.com, secţiunea evenimente. 
Asa ca nu-i mare lucru : faceti echipe de cate trei(doi arhitecti si un artist plastic),ganditi un mic proiect,o instalatie,o ceva acolo,sa imbine arta cu arhitectura, faceti-i un proiect si trimiteti materialele revistei ,,Arhitext design"pe adresa sus-mentionata. ,,SUCCESUUUURI" !
     Ce MALIBU si HAWAI, ,,restantierii" vin la DEALU' !





  VA ASTEPTAM CU DRAG !





                                                     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu